Anmeldelse: Pebble


Christian De Frène
Publisert 4. mars 2013, kl. 00:46

Vi tester den omtalte smartklokken.

Da vi tidligere omtalte produktet her på Teknologia i april 2012, var Pebble kun et av mange tusen ulike prosjekter på Kickstarter. Nå er prosjektet blitt et høyst reelt produkt og blir omfavnet av forbrukere verden over.

Mange mener at dette er fremtidens utviklingsmodell av nye produkter, og at Pebbles suksess beviser at tiden der griske investorer sto i veien for gode ideer er omme. Kan Pebble av- eller bekrefte disse påstandene?

Grunnet den litt ukonvensjonelle utviklingsmodellen, skal vi fokusere på to ting i denne anmeldelsen:

 • Hvordan ferden fra prosjekt til ferdig produkt har vært
 • Hvordan klokken lever opp til forventningene

Dersom du lurer på noe mer utover det som står i anmeldelsen er kommentarfeltet som alltid åpent, og vi vil besvare alle spørsmål der så godt vi kan!

Brukerne bidro

Det som skiller Pebble fra lignende produkter, er at man ikke kun har vært med som sluttbruker, men også som bidragsyter underveis i utviklingen.

Pebble samlet inn over 10 millioner dollar i løpet av kampanjen på Kickstarter i begynnelsen av 2012, og satt med det ny rekord for mest innbringende prosjekt.

Med unntak av diverse avgifter ble alle innsamlede penger utbetalt utviklerne, ved prosjektslutt i mai. Dette gir dem langt flere plikter enn om de hadde solgt Pebble som et ferdig produkt: I tillegg til å måtte sørge for at produktet først blir en realitet, må man også yte sitt beste for å hjelpe brukerne etter kjøpet.

Styrken til Pebble er at utviklerne, Pebble Technology, har produsert smartklokker før. I 2010 ga de ut klokken inPulse til BlackBerry. Dette er med på å øke Pebbles troverdighet, og kan være noe av grunnen til at prosjektet gikk såpass bra.
Utviklerne var i tillegg såpass sikre på seg selv at de lovet etter prosjektstart at Pebble både skulle være vanntett og støtte Bluetooth 4.0.

Blant andre løfter som ble gitt i løpet av kampanjen var:

Fungerer med iPhone og Android
• E-paper-skjerm som også er lesbar i sollys
• Forhåndsvisning av meldinger, mail og telefonsamtaler
• Fem til syv dager batterilevetid
• Bytt klokkedisplay
• Displaylys
• Utviklingsverktøy (SDK) for å lage apps til Pebble
• Integrasjon med andre apper og enheter, f. eks. treningsappen Runkeeper
• Ripesikker skjerm
• Fjernkontroll for musikk
• Byttbare klokkereimer

Disse punktene vil bli vurdert senere i anmeldelsen.

Vi synes utviklerne har taklet utfordringene knyttet til prosjektet meget bra. De har omtrentlig hver andre uke siden prosjektstart sendt ut e-mail med nyeste oppdateringer om produksjonen. I tillegg til å svare på spørsmål på Kickstarter, har de også vært aktive på sosiale medier og svart på spørsmål fra kjøperne der.

Utsatt levering

I august ble det kjent at man ikke ville rekke å levere klokken til september 2012, som var den opprinnelige leveringsdatoen. Dette ble først annonsert midt i en oppdateringsmail, men det ble fort sendt ut en ny e-mail der man la seg flate og beklaget.

Utviklerne hadde opprinnelig sett for seg å produsere rundt 1000 klokker, men endte til slutt opp med orde på over 85 000. De så seg derfor nødt til å flytte produksjonen til Asia. Man ville derfor ikke gå ut med noen ny utsendingsdato før dette var 100 % klart.

Fra august og ut 2012 ble det mye venting fra spente «pebblere», som kjøperne liker å kalle seg. Oppdateringene handlet mest om ulike status på utviklingsstadier. Kanskje ikke det mest interessante fra et forbrukerståsted, men likevel et bevis på at man bryr seg om kundene sine.

Så, i januar 2013, live fra pressekonferanse på CES-messen i Las Vegas, kom nyheten: Pebble ville sendes fra 23. januar! Vi i Teknologia fikk beskjed at vår klokke var blitt sendt 9. februar, og det tok ikke mer enn fem dager før pakken var på plass i Trondheim.

Førsteinntrykk

Når vi åpnet den minimalistiske pakken Pebble kom i, var det tydelig at dette var et gjennomført produkt! Mens klokken ble satt til lading leste vi «brukermanualen», som er et kort dokument kun tilgjengelig på nett.

Esken gir et godt førsteinntrykk.

Selve klokken er i plast, men kjennes solid, sitter godt på håndleddet og veier ikke mer enn et vanlig digitalt armbåndsur. Den har fire knapper: En «tilbake»-knapp på venstre side og en «opp»-, «ned»- og «enter»-knapp på høyre side. Disse er veldig responsive, og vi har ikke opplevd noen dødklikk mens vi har brukt Pebble.

Operativsystemet er også kjapt og responsivt, og består i hovedsak av en meny hvor du kan velge klokkedisplay, musikkfjernkontroll, alarm eller innstillinger.

Da Pebble synkroniserer tiden med telefonen, i tillegg til å være tilkoblet denne, må du laste ned en app for å i det hele tatt kunne bruke den. I denne appen sjekker du tilkoblingen, oppdaterer Pebbles programvare og laster ned ekstra innhold.

Går du utenforrekkevidde for telefonen, eller går tom for strøm for den, mister Pebble tilkoblingen og fungerer dermed bare som en vanlig klokke. Når du kommer innenfor rekkevidde vil Pebble automatisk tilkobles igjen, og igjen synkroniskere med telefonen.

Merk at dersom du bytter tidssone, vil Pebble automatisk få riktig klokkeslett dersom telefonen gjør det.

Ladingen av Pebble tar fra offisielt hold to timer, men vi fikk inntrykk av at det var noe mindre enn dette. Etter dette holder den seg gående i én uke.

Funksjonalitet

Utviklerne har greid å holde de fleste løfter, men har uttalt at de jobber på spreng for å få på plass funksjonalitet som ble lovet i løpet av kampanjen.

Vi har testet klokken i to uker, og kan bekrefte at følgende funksjonalitet er allerede på plass:

Pebble er vanntett.

 • Klokken er vanntett, og kan både dusjes og bades med. Ladekabelen festes magnetisk, og det er derfor ingen åpne innganger på Pebble.
 • Klokken fungerer med både iPhone og Android. NB! Vi har testet Pebble med iPhone.
 • Skjermen er E-paper, og kan fint leses i direkte sollys.
 • Klokken kan forhåndsvise meldinger, mail og telefonsamtaler etter hvert som de mottas.
 • Klokken har fem til syv dager batterilevetid. Første uken brukte vi klokken intensivt, og batteriet varte da i fem dager. Etter andre lading roet vi litt ned på intensiteten, og batteriet varte da i syv dager.
 • Man kan forandre klokkedisplay.
 • Klokken har displaylys som skrus på ved å riste/prikke på klokken, eller ved å trykke på en av knappene.
 • Klokken fungerer som fjernkontroll for musikk på telefonen, enten det er musikk-appen eller apper fra Spotify/WiMP. Du kan pause, spille av og bytte til neste og forrige sang. Informasjon om hva som spilles vises også.
 • Klokken har en plastikkreim som følger med, men alle klokkereimer på 22mm kan brukes. Dette kan enten byttes selv, eller hos en urmaker.
 • Skjermen virker ripesikker, men vi har dessverre ikke fått bedrevet utøvende testing av dette punktet.
Følgende lovet funksjonalitet er ennå ikke på plass:
 • Klokken inneholder maskinvare som vil støtte Bluetooth 4.0 etter en programvareoppdatering, men foreløpig har Pebble kun Bluetooth 2.1.
 • SDK er ikke ferdig utviklet, men jobbes med. Følgelig er det ingen apps og privatutviklede klokkedisplay tilgjengelig for Pebble enda, kun for øyeblikket 11 klokkedisplay laget av utviklerne.
 • Integrasjon til tredjepartsenheter mangler, men det er også noe som skal komme senere. Følgende er små feil og mangler vi reagerte på: Samtalevarighet vises på Pebble når du tar en telefon. Kan være praktisk, men man skulle hatt mulighet til å velge om man ønsker dette eller vanlig klokkevisning.
 • Appen må kjøre i bakgrunnen på telefonen, og man får varsel og må starte appen igjen når denne får tidsavbrudd. Dette er kanskje ikke noe Pebble kan gjøre noe med på iPhone, men man burde uansett gi beskjed om hvorfor dette skjer.
 • Noen ujevnheter ved forhåndsvisning av mail.
 • Ikke støtte for notifikasjoner i tredjepartsapps (iPhone).
 • Ingen batteriindikator før batteriet er nesten tomt.
 • Ingen volumkontroll på musikkfjernkontrollen.
 • Pebble har ikke stoppeklokke eller tidsur, kun en alarm. Dette synes vi bør forventes på digitale klokker som leveres i dag. Vi regner dog med at dette problemet blir løst når SDKet blir tilgjengelig.
 • Pebble kan velges som en lydenhet, enda den ikke kan spille av noe lyd.

Konklusjon

Alt i alt liker vi Pebble veldig godt. Det er et gjennomført og kult produkt, og vi ser absolutt nytteverdien. Alle funksjoner er ennå ikke på plass, på tross at utsettelser, og det er noen få mangler i programvaren, noe som er med på å skape et par riper i lakken. Vi er dog såpass imponert over selve klokken og mulighetene den tilbyr, at vi ser litt gjennom fingrene på dette.

Før vi mottok pakken, var vi bekymret for hvor irriterende det ville være å også måtte lade klokken sin. Dette har vist seg å være det minste problemet; når man er vant med å lade telefonen hver dag, er det lett å sette av to timer i uka til å lade klokken i tillegg.

Vi håper utviklerne snart blir ferdig med SDKet, slik at man kan begynne å legge apps på Pebble. Det tror vi kan bli veldig bra, og kan medvirke til å videre øke Pebbles popularitet.


Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB