Steve Wozniak gjestet Trondheim: – Garasjehistorien er en myte


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 15. mars 2014, kl. 17:24

Foto: Øyvind Skogmo Hansen / teknologla.no

Foto: Øyvind Skogmo Hansen / teknologla.no

Apple-gründeren ble tatt i mot som en superstjerne i Trondheim. 

Fredag fikk Trondheim storfint besøk da Steve Wozniak gjestet byen. Datageniet ble invitert til Trondheim i forbindelse med arrangementet StartIT, et arrangement der idéer og entreprenørskap står i fokus.

Wozniak, som sammen med Steve Jobs grunnla Apple, ble hyllet som en superstjerne da han entret auditoriet på NTNU Gløshaugen.

Foran rundt 500 studenter pratet Wozniak om oppstarten av Apple og om dagens teknologitrender.

Han benyttet også muligheten til å knuse en gammel myte, nemlig historien om at han og Steve Jobs bygde opp Apple i Jobs’ garasje.

– Det er en kjent historie, men det er bare en myte. Arbeidet vårt foregikk stort sett på Steve Jobs soverom. Vi var kanskje i garasjen én til to ganger i uken, som oftest kun når vi fikk besøk, sa Wozniak, som høstet mye latter fra salen.

Mannen som stod bak byggingen

Ofte er det Steve Jobs som blir sett på som den viktigste brikken i Apples historie. Mye av grunnen til det er at Jobs var Apples ansikt utad. Jobs tok seg av markedsføring og salg.

Mannen som bygde de faktiske tekniske løsningene var Wozniak. Det var han som hadde den tekniske kompetansen. Selv gjemte han seg mer bak kulissene.

Wozniak var en selvlært mann. Han hadde ikke lært noe fra skolebøkene, men lærte seg å bygge ting på egen hånd ved hjelp av prøving og feiling.

Og selv om Jobs kanskje fikk mer offentlig anerkjennelse enn Wozniak, plaget ikke dette sistnevnte, i hvert fall ikke den dag i dag.

– Jeg var for snill. Jeg hadde kunnet finne på å gi bort ting gratis. Slik var ikke Steve. Vi utfylte hverandre, fortsatte Wozniak.

Kjøpte på kreditt

Selv om Apple er et av verdens mest suksessrike selskaper, har det ikke alltid vært enkelt. I oppstartsfasen var både Steve og Steve nærmest blakk.

– Vi hadde ikke noen penger. Så hva gjør man? Man finner ut en måte å løse ting på.

– Vi kjøpte flesteparten av delene på kreditt og hadde 30 dager på oss til å betale for dem. Vi skyndte oss hjem til Steve (Jobs, journ. anm) og bygde datamaskiner ved hjelp av delene. Da maskinene var ferdig dro vi til butikken og solgte dem. Slik fikk vi til å holde hjulene i gang.

– Kan alltids gå tilbake til skolen

NTNU-student Sigurd Gran-Jansen, som stod for intervjuet av Wozniak, spurte om følgende:

– Wozniak, fullføre skolen eller forfølge sin drøm og starte noe eget? 

– Hvis du har en god idé og de riktige folkene rundt deg; kjør på. Du kan alltids gå tilbake til skolen om det skulle vise seg at du ikke lykkes.

– Ikke kast bort fritiden

Å satse på noe eget betyr ofte harde økonomiske kår i oppstartsfasen. Wozniak mener det er uproblematisk å ta seg helt vanlige deltidsjobber, slik som å jobbe på McDonalds, så lenge man bruker fritiden sin til noe fornuftig.

– Jeg hadde ingen kjæreste eller veldig mange venner. Jeg var en nerd som satt hjemme med mine interesser, sa Wozniak, som ikke mente dette var noe negativt, heller tvert i mot. 

Mann med meninger

I dag har ikke Steve Wozniak noen tilknytning til Apple, men han er stadig vekk i media og forteller om både hans fortid i selskapet og helt andre teknologirelaterte saker.

I fjor høst gikk han blant annet ut i media og kritiserte Microsofts innsats under Steve Ballmers ledelse.

– Det har vært for lite av store, nye overraskelser. De har hvilt seg på markedet de bygde opp for lang, lang tid siden. Det er ganske skummelt å gjøre, sa Wozniak til BBC.

Wozniak har også tidligere uttalt at han ønsker mer samarbeid mellom store IT-aktører.

– Jeg ønsker for Guds skyld at Apple og Google blir partnere i fremtiden, sa Wozniak i et intervju med BBC.

P.S: Under StartIT i Trondheim pitchet studenter en rekke idéer til både applikasjoner, tjenester og andre teknologirelaterte prosjekter. Teknologia.no vil iløpet av de kommende ukene presentere flere av disse idéne for dere lesere. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB