Slik surfer du uten å legge igjen spor


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. november 2011, kl. 17:38

De aller fleste nettleserene har i dag en funksjon som lar deg surfe privat, uten å legge igjen spor etter nettaktiviteten. Vi skal ikke spekulere i hvorfor du ønsker akkurat dette, men du har sikkert gode hensikter.

Slik gjør du det

I dag finnes det mange forskjellige nettlesere. Vi nevner i fleng; Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera, Safari. Felles for disse er at de har en innebygd funksjon som lar deg surfe «privat». Hvordan man aktiverer denne funksjonen varierer imidlertid fra nettleser til nettleser. Her kommer bruksanvisningen.

Internet Explorer:

Trykk på tannhjulet (rett nedefor den røde avsluttknappen oppe i høyre hjørne) og velg «Sikkerhet». Klikk deretter på «InPrivate-visning». Nå kan du surfe uten å legge igjen spor.

På dette bildet ser vi den engelske versjonen av Internet Explorer. På norsk vil det stå "Sikkerhet".

Safari:

For å surfe privat i Apple-nettleseren klikker man på «Safari»-knappen helt øverst til venstre. Man får da opp en rullegardinmeny, og derfra klikker på på «Privat nettlesing». For å dobbeltsjekke at funksjonen er slått på kan man ta en titt i enden av adressefeltet. Står det «PRIVAT», så er alt klart.

Chrome:

Fremgangsmåten ligner litt på Internet Explorer-metoden. Klikk på skiftnøkkelknappen helt øverst til høyre, og velg «Nytt incognito-vindu». Ser du en «spion» ved siden av adressefeltet vet du at du er trygg.

Opera: 

Det er heller ikke vanskelig å aktivere privat surfing med Opera. Klikk på «Arkiv» og velg «Nytt privat vindu». Et nytt vindu åpner seg, og privatmodus er aktivert.

Opera privat surfing

Firefox: 

Klikk på «Verktøy»-knappen, og velg «Start privat nettlesing». Enkelt og greit.

Det var alt. Bare fyr løs med spørsmål om det er noe du lurer på. Men husk: bruk privat nettlesing med omhu!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB