TEST: Samsung Galaxy Note


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. februar 2012, kl. 20:03

Vi var på forhånd klar over at Samsung Galaxy Note var en sværing. Det gikk imidlertid ikke helt opp for oss før vi fikk holde telefonen i hånda – eller hendene.

Dette er Samsung Galaxy Note

Først tar vi en titt på  hvilke spesifikasjoner telfonen har, eller mobilbrettet som det også kan kalles.

  • Android 2.3.6 operativsystem
  • 5.3 tommer stor HD Super AMOLED-skjerm
  • 14,68 x 8.30 x 0.96 cm
  • 178 gram
  • S-Pen digitalpenn
  • 8 megapiksler kamera med full HD-video (LED-blits)
  • 1.4GHz tokjerneprosessor (ARM Cortex)
  • 16GB intern lagringsplass
  • Støtter micro-SD-minnekort inntil 32GB
  • Bluetooth 3.0

Skjermen

Det er altså nok av god maskinvare i denne mobiltelefonen. Den skiller seg kanskje ikke så altfor mye fra andre telefoner i samme kategori, i forhold til de fleste spesifikasjonene, men én ting gjør den helt annerledes enn konkurrentene: den har en gigantisk skjerm på hele 5,3 tommer. Dette er så svært at det er vanskelig å omtale denne enheten som en mobiltelefon. Det frister mer å bruke benevnelsen mobilbrett.

La oss snakke litt om denne skjermen. Dette er altså en HD Super AMOLED-skjerm, noe som i utgangspunktet skal gi gode fargegjengivelser og god kvalitet. Og det gjør den i aller høyeste grad. Skjermen er rett og slett veldig tilfredsstillende med sin oppløsning på 1280 x 800. For de som er vant med mindre skjermer, for eksempel 3,5”-skjermer, blir overgangen til Samsung Galaxy Note enorm. Undertegnede har selv en iPhone 4, og forskjellen mellom den og Samsungs Note er overveldende.

Vekt og størrelse

Galaxy Note veier 178 gram, noe som kan høres ganske mye ut. Man må imidlertid huske på at dette er en tungvekter – skjermen beviser det. Tyngden oppleves heller ikke som begrensende eller irriterende, den kjennes faktisk ganske lett ut når man holder den. Telefonen er også overraskende tynn, 9,6 millimeter, noe som absolutt er godkjent for en så stor telefon.

Dette er ikke en typisk enhåndsmobil. På grunn av dens gigantiske størrelse er det enklest å bruke to hender for å navigere. Hvis du for eksempel skal åpne en applikasjon som ligger helt øverst på skjermen, er to hender en nødvendighet – med mindre du har enorm lange fingre. Enkle oppgaver er det likevel mulig å utføre; det går blant annet i nødstilfeller an å skrive tekstmeldinger med en hånd. I tillegg går det også an å surfe på internett, skrive mail og lignende. Men for det meste er det hensiktsmessig å bruke to hender.

Knapper

Galaxy Note har tre fysiske knapper. Den ene er hjem-tasten, som ligger like under skjermen, den andre er låseknappen/av og på-knappen som ligger øverst til høyre på siden av telefonen, og den siste er volumtasten som ligger øverst på venstre side av telefonen. Knappene virker solide, og er gode å trykke på. Volumtasten har imidlertid en litt irriterende knirkelyd, og gir en litt dårligere kvalitets-følelse. Men dette er ikke et stort problem. I tillegg til de tre fysiske knappene, har telefonen to trykkfølsomme knapper henholdsvis til venstre og høyre for hjem-knappen. Den til høyre en en tilbake-knapp som brukes for å navigere og lukke programmer. Den brukes også for å bla tilbake i nettleseren. Knappen til venstre er en flervalgsknapp som gir deg en rekke valg og innstillinger i programmer. Disse knappene fungerer svært godt.

Vi synes bakdekselet virker veldig lite solid, og det er nok ikke lurt å ta dekselet av og på særlig ofte. Det er sannelig ikke mye som skal til for å knekke det.

Hæ – penn?

Mange blir nok overrasket når vi forteller at telefonen kommer med en penn. Det begynner å bli relativt uvanlig at telefoner er utstyrt med penner, men Samsung har altså valgt å ta med dette. Pennen ligger godt skjult i bunnen av telefonen og tas lett ut ved hjelp av en negl. For å gjøre det helt klart: Det er fullt mulig å bruke telefonen uten pennen. Grunnen til at Samsung har valgt å ta med en penn er fordi det fungerer godt til tegning og notatskriving. Å navigere i telefonen skjer med fordel ved hjelp av fingrene.

Programvare

Note kommer altså med Android 2.3.6 operativsystem. Der finner vi også en del programmer som Samsung har valgt å integrere. La oss ta en liten nærmere titt på disse:

S Memo:  Dette er en notat-applikasjon med flotte muligheter for å lage stilige notater. Her er penna et nyttig verktøy.

Readers hub:  Litt som iPhones aviskios. Lar deg abonnere på ulike aviser og tidsskrifter.

S Planner: Dette er en kalender- og planlegger-app. Denne er veldig intuitiv og enkel å navigere i. Sveip med to fingre, og du kan skifte mellom dag, uke, måned osv.

Videoskaper: Lar deg redigere video. Kanskje ikke den aller beste applikasjonen, men den duger.

Polaris Office: Tilbyr redigering og lesing av Office-dokumenter. Nyttig app som vi liker.

Kies Air: Tilbyr trådløs overføring av filer fra telefonen til datamaskin.

Ytelse, video og lyd

Samsung Galaxy Note er uten tvil en av de raskeste og råeste mobilene på markedet i dag. Åpning og lukking av programmer går lynraskt, og telefonen takler video på en fantastisk måte. Dette er rett og slett en knallbra skjerm å se video på, og maskinvaren i telefonen gjør at den ikke sliter det spor med å spille av video i god kvalitet, selv ikke HD. 1080p-filer spilte den av glatt. Vi testet også NRK Nett-TV, og kunne konstatere at det fungerte utmerket. Dette gjør telefonen til en egnet underholdningsmaskin – perfekt til å se video med på bussen, på flyet osv.

Vi er imidlertid litt skuffet over lyden på Galaxy Note. Vi testet telefonen med Spotify, og ble litt skuffet over høyttalerne. Lyden var litt ”kunstig” og litt for svak etter vår mening. Flere andre flaggskiptelefoner har levert bedre lyd. Med hodetelefoner derimot, er den upåklagelig. Det bør også nevnes at talekvaliteten er veldig bra – lyden er klar og høy.

Kamera

Vi skal ikke dvele ved spørsmålet lenge: kameraet på Galaxy Note er veldig bra. Innstillingene og mulighetene er mange, noe vi liker godt. Du kan se noen av bildene vi tok lenger ned. Det er likevel litt kronglete å ta bilder med kameraet, siden telefonen er så stor. Det er fort gjort at en finger sniker seg med i bildet. Men til gjengjeld er det også litt praktisk at den er stor, siden skjermen gjør det enkelt å komponere bildene. Telefonen tar også opp video i god kvalitet.

Batteri

Vi var bekymret for batterilevetiden på Note. Årsaken til det er at den massive skjermen i teorien bør kreve enormt med strøm, og dermed gi en heller laber levetid. Dette var ikke  tilfellet. Klart – den bruker strøm, men til tross for skjermens størrelse klarer telefonen å utføre sin plikt ganske lenge. Med ganske intensiv testing klarte telefonen nesten et og et halvt døgn før den tok kvelden. Dette er veldig bra for en så stor telefon å være. Ladetiden på en annen side, er i overkant lang. Fra full utlading til full opplading tok det omtrent tre timer.

Dom

Samsung Galaxy Note er et monster. Den er så stor at den er på grensen til å være et nettbrett. Brettmobil er derfor en passende beskrivelse. Selv om mange ikke tenner på slike størrelser, er dette en mobiltelefon som bør appellere ting ganske mange. Skjermen er fantastisk, og ytelsen imponerende. Det er ingen tvil om at Note er blant de desidert raskeste mobilene på markedet. Den har et kamera som leverer, og videoavspilling er telefonen rå på. Vi savner kanskje litt kraftigere høyttalere, men alt i alt er denne telefonen en av de beste du kan skaffe deg per dags dato – om du liker tungvektere selvfølgelig.

Se bilder som er tatt av  kameraet her.

Terningkast 6. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB