
I fremtiden kan det være mulig å kjenne objektene du ser på skjermen. Foto: Disney
Disney med oppsiktsvekkende teknologi.
Disney er kanskje ikke det selskapet du tenker på først når det er snakk om teknologiutvikling. Men selv om Disney først og fremst er et medie- og underholdningsselskap, består selskapet også av en rekke forskere.
- Les også: Her er Samsungs kurvede mobil
Og nå har forskere ved Disneys forskningsinstitutt i Pitssburgh utviklet ny interessant teknologi: En ny teknologi som skal kunne la deg «kjenne» teksturene og innholdet som vises på flate touch-skjermer.
Dette kommer frem i en pressemelding fra selskapet.
Du skal kunne dra fingeren over skjermen, og med fingrene kjenne underlaget, enten det er et eple som vises på skjermen, eller et kart. Alle kanter, ujevnheter og humper skal kunne «kjennes» med fingrene.
Vibrasjoner fra skjermen lurer hjernen
Dr Ali Israr og hans kolleger står bak teknologien, som de kaller «taktil gjenkjennelse av 3D-funksjoner».
Det hele er basert på en illusjon. Vibrasjoner fra skjermen, som kjører på ulike frekvenser, lurer fingrene til å tro at de kjenner ting som egentlig ikke er der, forklarer forskerne.
– Teknikken vår lar brukerne kjenne teksturer, kanter og humper på bilder som presenteres på en flat overflate, uten å mekanisk flytte på panelet. Dette er stort, fordi til nå har den vanlige måten å få haptisk respons på vært gjennom små motorer og høyttalere, som har mange ulemper, for eksempel lyd, lokalisering og homogenitet, sier Dr. Ali Israr i Disneys forskergruppe til Teknologia.no.
– Vår teknologi krever mindre modifikasjoner av dagens touch-skjemer, faktisk er skjermen i demoen vår en vanlig skjerm som allerede finnes på markedet, forklarer han.
I pressemeldingene utdyper Israr og kollegene hvordan teknologien fungerer:
– Hjernen vår oppfatter 3D-ujevnheter på overflater fra informasjon som den mottar fra hud som strekker på seg, sier Ivan Poupyrev, som leder Disneys forskergruppe.
– Hvis vi på en kunstig måte kan strekke huden på fingeren når den dras over touch-skjermen, vil hjernen lures til å tro at et fysisk hinder er på skjermen, selv om overflaten egentlig er helt glatt.
Det er det forskerne nå har lyktes med.
– Når vil dette bli tilgjengelig for oss forbrukere?
– Det er vanskelig å forutsi eller si noe med sikkerhet. Men jeg vil ikke bli overrasket om vi ser dette i produkter veldig snart, sier Ali Israr til Teknologia.no.
Nedenfor kan du se en video hvor teknologien forklares ytterligere.