Anonym søkemotor med kraftig vekst i 2013


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 13. januar 2014, kl. 15:33

 

Foto: DuckDuckGo

Foto: DuckDuckGo

Klarer du å gjette hvorfor? 

Hørt om DuckDuckGo? Det er ikke så rart om du ikke har gjort det, for dette har vært en ganske liten søkemotor sammenlignet med Google, Yahoo og Bing.

Men DuckDuckGo (DDG) skiller seg kraftig fra andre søkemotorer, for mens Google lagrer både cookies og ip-adresser lagrer ikke DDG informasjon om brukerne.

Dette er en anonym søkemotor, noe som betyr at du kan bruke den uten at noen selskaper lagrer informasjon om deg.

Foto: DuckDuckGo

Foto: DuckDuckGo

Ekstrem vekst i juli 2013

Det virkelige interessante var det som skjedde i juli 2013. Som du kan se på grafen øverst i denne saken eksploderte antall søk som ble foretatt på DDG denne måneden. Klarer du å gjette hvorfor?

Hvis vi skrur tiden tilbake til juni 2013 er det noe i internettsammenheng som stikker seg frem, nemlig NSA og Snowden-saken.

I juni lekket amerikanske Edward Snowden graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM. Informasjonen ble gitt til de store avisene The Guardian og The Washington Post

Snowden avslørte at PRISM-programmet har drevet massiv overvåkning av brukere hos både Google, Apple og Facebook.

Det er derfor ikke tilfeldig at den anonyme søkemotoren DuckDuckGo fikk en eksplosiv vekst fra juni og frem mot 2014.

Helt tydelig har brukere over hele verden sett alvorlig på avsløringene og dermed fått øynene opp for anonym surfing. For DDG har som grunnprinsipp at ingen informasjon skal samles inn om brukerne. Søkemotoren har beskrevet sin praksis i detalj her.

Likevel skal det sies at antall DDG-søk i 2013 var ganske beskjedent sammenlignet med Google, for mens det på førstnevnte skal ha blitt gjort 1 milliard søk, skal det på Google ha blitt gjort over 1,2 trillioner søk.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB