Norsk ungdomsbedrift utviklet mobilapp – nå satser de internasjonalt


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 27. mars 2014, kl. 13:47

Foto: Cover UB

Disse tre stakk av med tittelen «Beste ungdomsbedrift i Hedmark 2014» tidligere i vår. Fra venstre: Mats Bodding, Markus Jahnsrud, Lars Benterud. Foto: Cover UB

Tre driftige ungdommer ved Sentrum VGS  i Hedmark har i flere måneder jobbet med mobilapplikasjonen Cover. Nå er applikasjonen lansert, og målet er å tiltrekke seg brukere fra hele verden.  

Hørt navnene Markus Jahnsrud, Lars Benterud og Mats Modding? Hvis ikke bør du merke deg navnene først som sist.

Teknologia.no har tidligere omtalt Markus Jahnsrud, som bare 16 år gammel utviklet Soriko Radio – en radioapplikasjon for iOS-enheter.

Nå er Jahnsrud, sammen med to klassekamerater, klar med en ny mobilapplikasjon.

Applikasjonen, ved navn Cover, er utviklet gjennom ungdomsbedriften med samme navn. Bedriften har vært et prosjekt på Sentrum VGS, der ungdommene er elever.

Cover er en app som lar brukeren oppdage spill, musikk og filmer. Applikasjonen satser tungt på lister og redaksjonelt innhold.

– Målet var hele tiden å utvikle et produkt vi selv ville bruke. Interessen for film, spill og musikk er noe vi i Cover har til felles. Derfra begynte vi å tenke ut hvordan man enklere kunne finne nye ting å se på, spille eller lytte til, sier daglig leder i bedriften, Markus Janhsrud, til teknologia.no.

Måtte starte på nytt

Selve idéen har blitt ganske radikalt endret underveis ifølge unggutten. Opprinnelig startet ungdomsbedriften med en helt annen idé. 

– Originalt startet vi som BUSy UB. BUSy tok tak i et irritasjonsmoment for folk som benytter seg av buss. Planen var å vise busser sin nåværende plassering på kart, slik at man kunne se om bussen var i rute. Vi var helt avhengig av koordinater og god data fra busselskapene, noe vi ikke fikk tilgang til. Dermed begynte vi på nytt i den såkalte «UB-løypa», forklarer Jahnsrud.

Selv om det lå mye arbeid bak bussidéen, er ikke gjengen i Cover UB bitter over at prosjektet gikk i vasken.

– Det å feile er kanskje den beste måten å lære på, selv om det ikke nødvendig føles sånn. All lærdommen fra BUSy tok vi med på veien videre.

5. desember var datoen da ungdomsbedriften måtte trykke på «reboot»-knappen og starte med blanke ark. Nå, flere måneder etter, har Cover blitt en realitet. 18. mars ble applikasjonen lansert.

Foto: Cover UB

Foto: Cover UB

– Store planer

Ungdomsbedriften har ambisjoner med Cover.

– Nå som lanseringen er lagt bak oss, håper vi at Cover vil bli brukt regelmessig og at folk finner det nyttig. Det foreligger store planer om videreutvikling, og der står brukerinnhold sentralt. Vi har planer om å bygge et sosialt nettverk ut av det. Ikke en kopi av de eksisterende, men noe unikt. Vi skal satse mer på brukerinnhold.

Satser internasjonalt

Cover UB legger heller ikke skjul på at de ønsker å tiltrekke seg brukere fra resten av verden.

– Cover er et internasjonalt produkt. Vi satser i det store utland, noe vi mener er svært fornuftig og viktig. Spesielt når vi er opptatt av å skape verdier.

Per dags dato er applikasjonen kun tilgjengelig for iOS, men det foreligger planer om en Android-versjon, avslører Jahnsrud, som selv er en erfaren apputvikler.

– Jeg har holdt på i flere år nå, og akkurat nå satser jeg 100% på ungdomsbedriften Cover. Jeg kunne tenke meg å videreføre produktet, med alle planene vi har for videreutvikling, avhengig av brukerbase og aktivitet.

Når Jahnsrud omsider blir ferdig med skolegangen på Sentrum VGS, skal han satse gjennom sitt eget selskap – Soriko.

Skal delta i NM

– Jeg sitter på ganske mange gode idéer, og problemer jeg har lyst til å løse ved hjelp av teknologi. Jeg kan love at det blir spennende, men det tar tid.

Han forteller også at Cover trolig overtas av Soriko når ungdomsbedriften avsluttes i mai.

Cover UB stakk av med tittelen som «beste ungdomsbedrift i Hedmark 2014».  Nå skal de konkurrere om å bli Norges beste ungdomsbedrift, under NM på Lillestrøm 29.-30. april.

Nedenfor er en liten demonstrasjonsvideo av Cover:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB