Nvidia blir snillere mot Linux


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 25. september 2013, kl. 12:37

Foto: aaltouniversityace / Skjermdump YouTube

Foto: aaltouniversityace / Skjermdump YouTube

Selskapet har snudd – nå åpner de for samarbeid med åpen kildekode-driver. 

Under en entrepenørkonferanse i juni i fjor gikk Linux-grunnlegger Linus Torvalds kraftig til angrep på Nvidia, og viste fingeren til selskapet (se omtrent 49:30 ut i dette klippet).

Torvalds hadde få gode ord å si om selskapets samarbeid med Linux den gang.

– Nvidia er det verste selskapet jeg noen gang har jobbet med, sa Linux-grunnleggeren.

Bakgrunnen for kritikken var driverproblemene knyttet til Nvidia og Linux.

Driverproblemer på Linux

Drivere har alltid vært et av Linux’ største problemer, og spesielt støtten for grafikkortdriverne har vært så som så. De fleste grafikkortselskapene fokuserer på Windows i sin utvikling av drivere, og av den enkle grunn at de fleste brukerne er på Windows.

Noen gjør det imidlertid bedre enn andre på Linux. Både Intel og AMD er store aktører i grafikkbransjen, og førstnevnte tilbyr en egen driver basert på åpen kildekode til Linux, mens AMD tilbyr både en proprietære driver, og gir bistand til en driver med åpen kildekode.

Ndividia, derimot, har kun tilbydd proprietære drivere, noe Linus Torvalds har likt dårlig.

Linux-brukere har riktignok kunnet bruke en driver med åpen kildekode (Nouveau), men denne har verken vært offisielt støtttet av Nvidia, eller fungert optimalt.

Ønsker å hjelpe til

Nå har imidlertid Nvidia snudd, ifølge Ars Technica.

Denne uken ble det kjent at selskapet nå ønsker å hjelpe til med utviklingen av Nvidia-driveren som er basert på åpen kildekode.

Tirdag mottok utviklerne av åpen kildekode-driveren Nouveau en e-post fra Ndvidias Andy Ritger.

– Nvidia vil nå frigjøre offentlig informasjon om utvalgte aspekter på våre GPU-er. Intensjonen er å adressere hvilke områder som påvirker brukeropplevelsen på våre grafikkort med Nouveau, skriver Ritger i en e-posten.

Ritger forklarer videre at mer informasjon vil bli tilgjengelig over tid, og at dette skal kunne bidra til å utvikle en bedre driver basert på åpen kildekode.

– En god start

Ars Technica har allerede hørt med utviklerne av Nouveau om hva de synes. Flere av dem forteller at informasjonen som i første omgang vil frigjøres av Nvidia, er kjent fra før.

De ser imidlertid frem til å få mer informasjon etter hvert, og en utvikler sier blant annet at «dette er en god start».

Hva synes Linus Torvalds? I en e-post til Ars Technica skriver han følgende:

– Jeg er forsiktig optimistisk og håper at dette er en reell endring i hvordan Nvidia omfavner Linux. Dokumentene som er frigjort så langt er ganske begrenset, og det i seg selv er ikke en stor greie. Men hvis Nvidia virkelig følger opp og åpner opp mer, vil dette helt klart bli kjempebra.

Nedenfor kan du se hele konferansen der Linus Torvalds snakker om Linux.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB