Teknologiåret 2013: Briller, klokker og bilder


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. januar 2014, kl. 19:04

Foto: Google / Montasje teknologia.no

Foto: Google / Montasje teknologia.no

Denne teknologien preget fjoråret. 

2014 har nettopp meldt sin ankomst og det er på tide å ta et lite tilbakeblikk på året som har gått. 2013 var et spennende år for teknologiinteresserte – fjoråret var generelt et veldig teknologisk år.

De store revolusjonerende nyvinningene har vi kanskje ikke sett så mye til, men 2013 har i hvert fall betydd noe for måten vi bruker teknologien på. Dette skal vi komme nærmere tilbake til.

I en årsoppsummering er det uansett naturlig å nevne de store gigantene, slik som Google, Apple og Samsung. Men det er også verdt å nevne et par mindre aktører, som har betydd noe for teknologiåret 2013.

La oss se på hva som preget oss i fjoråret:

1: Teknologi vi har på oss

Teknologi vi kan ha på oss er i vinden om dagen, og Googles høyteknologiske brille – Glass, er at av produktene det er knyttet store forventninger til.

Google Glass

I 2013 ble vi for alvor kjent med Googles smartbrille, Glass. Selv om produktet ble avslørt allerede i 2011 var det først i fjor brillen høstet massiv oppmerksomhet i teknologiverden.

Google Glass er en brille som limer virtuelle bilder på øyet til brukeren. Disse virtuelle bildene kan være informasjon i form av tekst eller for eksempel veibeskrivelser.

Ved hjelp av stemmeassistenten Now kan brukeren få hjelp til enkle oppgaver, slik som å sjekke været eller søke på internett.

Foto: Google

Foto: Google

Glass ble iløpet av 2013 sendt ut til flere testbrukere gjennom et såkalt Explorer-program. Det er ventet at brillen vil lanseres iløpet av 2014.

Smartklokker

Men også smartklokker ventes å bli viktig i årene fremover. 

Vi har allerede så smått begynt å se klokker som kan gjøre mer enn å bare vise tiden. En av verdens aller første smartklokker var Pebble. Klokka ble en enorm suksess på Kickstarter – faktisk ble Pebble det mest folkefinanisierte produktet på Kickstarter noensinne.

Teknologia.no har tidligere testet klokka som kobles til smarttelefonen, og vår anmelder falt umiddelbart for brukervennligheten og batteritiden til klokken.

Etter Pebbles ankomst har flere smartklokker funnet veien til forbrukermarkedet. En av de mest kjente er nok Samsungs Galaxy Gear. Dette er en smartklokke som skal fungere som en forlengelse av Samsungs smarttelefoner. Klokken kobles til Samsung-telefoner via bluetooth og tilbyr varsler og fjernstyring av flere av telefonens funksjoner.

Foto: SAMSUNGmobile / YouTube

Foto: SAMSUNGmobile / YouTube

Galaxy Gear fikk lunken mottakelse, og Samsung har faktisk selv innrømmet at klokka ikke er så bra som den kunne vært.

Likevel markerer Galaxy Gear, Pebble og andre nykommere en ny æra når det kommer til smarte dingser på håndleddet.

2013 ble på mange måter året da vi for alvor ble kjent med begrepet smartklokker, og selv om vi ikke fikk klokker fra gigtantselskapene Google, Apple og Microsoft, er det nok sannsynlig at dette kommer etter hvert.

Spekulasjonene rundt hvorvidt Google og Apple jobber med smartklokker har nemlig svirret i lang tid, og flere hint om slike klokker har dukket opp iløpet av 2013. Dette kan du lese mer om her.

Teknologi + trening = sant

Å trene kan man fint gjøre uten å ha teknologi i nærheten, men iløpet av de siste årene, og kanskje spesielt iløpet av 2013, har det kommet teknologi-treningsutstyr som skal gjøre treningen bedre og enklere. På smarttelefoner finnes det uttallige applikasjoner som tilbyr skreddersydde treningsopplegg. Vi har blant annet Runkeeper, Endomondo, Pushups Pro og JEFIT (se episode 16 av Snert for gjennomgang av sistnevnte).

Selv om nevnte applikasjoner ikke er nye, har de nok blitt mer aktuell iløpet av 2013. Nå begynner folk å ha telefonabonnementer med mer data (MB) tilgjengelig, og dermed bruker folk telefonen mer også utenfor huset.

Runkeeper kan for eksempel tilby synkronisering opp mot internett, og har du Pebble kan du også koble applikasjonen opp mot klokka. Dette er noen av de nye mulighetene som dukker opp som følge av at vi har internett med oss stort sett hvor som helst.

Annet teknologisk treningsutstyr – spesielt sensorer av ulikt slag, har eksplodert iløpet av det siste året. Et eksempel på dette er den populære fitnessklokka Fitbit.

Dette er en kombinert smartklokke og fitnessklokke som tilbyr måling av skritt, distanse og brente kalorier. Den måler også hvor lenge du har sovet.

Foto: Fitbit

Foto: Fitbit

Armbåndet Nike Fuelband er også et eksempel på trening kombinert med teknologi. Dette er et armbånd som måler ditt aktivitetsnivå. Fuelband er ikke det mest avanserte fitnessarmbåndet, men har enkelt og greit som mål å inspirere deg til å være i bevegelse.

Begge produkter nevnt ovenfor er ikke offisielt lansert i Norge, men har blitt svært populære i andre land. Med dette kommer vi altså inn på en annen problematikk, nemlig det med tilgjengelighet på produkter. Det er imidlertid et helt annet tema, så det får vi spare til senere.

Apples fingersensor

Høsten 2013 lanserte Apple en ny utgave av iPhone, nemlig 5s. Dette var den første telefonen som kom med egen fingersensor.

Foto: Apple

Foto: Apple

I praksis lar fingersensoren brukeren låse opp telefonen uten å måtte skrive inn en kode. I stedet kan brukeren holde fingeren på den nye hjemknappen, og man vil automatisk bli identifisert slik at telefonen låser seg opp.

Sosiale medier og selfies

Kommunikasjon gjennom sosiale medier var populært allerede før 2013, og Facebook har lenge vært et av de mest populære nettverkene de siste årene.

Men iløpet av 2013 har vi vært vitne til en ny trend: ungdommene trekkes mot andre alternative sosiale medier, slik som Instagram, Snapchat og Vine.

Dette kan sees på som et resultat av at foreldre, tanter og onkler har inntatt Facebook i større grad enn før.

Snapchat var nok den applikasjonen som tok mest av i Norge i fjor. Tjenesten som lar deg dele bilder med andre, og der bildene forsvinner etter maks 10 sekunder på skjermen, har fått en enorm brukermasse iløpet av det siste året. Det er riktignok ikke offentliggjort noen tall, men bare det faktum at 350 millioner «snaps» sendes hver dag vitner om svært mange brukere.

Fjorårets nyord i Oxford Dictionaries ble «selfies». Begrepet kan defineres som «fotografi man har tatt av seg selv, typisk med en smarttelefon eller webkamera og lastet opp i sosiale medier». Snapchat har nok bidratt til selfies-trenden.

At USAs president, Barack Obama, tok en selfie under Nelson Mandelas minnemarkering gjorde nok ikke akkurat selfie-ordet mindre populært.

Generelt har 2013 vært et år der internett i større grad har funnet veien til eksisterende teknologi. Nye produkter – det være seg briller, klokker eller armbånd, tilbyr funksjonalitet der internett er grunnstammen. Dette har vært en trend i året som har gått.

Nå er det mest spennende spørsmålet: Hva vil 2014 bringe? Det blir utvilsomt en spennende reise  – en reise vi håper du vil følge her på teknologia.no.

Takk for følge i 2013. Vi ønsker deg et riktig godt nytt år! 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB